1 Şubat 2014 Cumartesi

Demand Nedir?



       
        Bizim dilimizde talep anlamına gelen bu kavramı elde edebilmemiz için 3 şey gerekir;
1)O mal veya hizmeti istememiz.
2)Alım gücüne sahip olmamız.
3)Almak için plan yapmamız.

Demand, Quantity Demanded ve Price değerleriye çizilir.Quantity Demand o mal veya hizmetten elde etmek istediğimiz sayıya eşittir.

Demand Law
Price(Fiyat) en yüksek iken talep sayımızı(Quantity Demand) en düşük,Fiyat düşük iken talep sayımızı en yüksek seviyede tutmaktır.

Peki neden fiyat yüksek iken talep düşer?

2 sebepten dolayı; 


 Önce ikame mal etkisinden bahsedelim.Örneğin;birbirinin yerini dolduracak iki tane mal düşünelim.Kahvaltı için bir simitimiz olsun.Simidin yerini dolduracak ürünümüzde açma olsun.Simidin fiyatı arttığında çoğumuz açmayı kahvaltı için tercih eder hale geliriz.Sonuçta sadece kahvaltı yapmak isteriz ve fiyat artarsa bu ihtiyacımızı karşılayacak yeni ürün buluruz.Bu da simitin fiyatının yükselmesi bir bakıma kısıtlanmış olur.
İkinci olarak gelir etkimize geçelim.Gelirimiz azalırsa talep ettiğimiz ürünün sayısı da azalır.Maaşımızla bir ürüne ayırdığımız bütçemizde azalmış olur.Örneğin 10 ekmek alabilirken maaşımız azaldığında 8 ekmek alabiliriz.Bu da grafiğimizde fiyatın(Price) talep sayımızı (Quantity Demanded) düşürdüğünü görebiliriz.

Talep Grafiği 

 
Grafiğimizi çizmek için tablodaki gibi değerlerin bize verilmesi gerekir.


Quantity Demand
Price
0
20
2
18
4
16
6
14
8
12
10
10











           Bu şekilde Talep grafiğimizi çizerken sol tarafta Price(Fiyat) ve alt tarafa da sayımızı(Quantity Demand) yazmayı unutmamalıyız.Bu grafikte noktalar fiyata karşılık talep edilen sayıyı gösterir.Grafiğimizde değişim sağ tarafa ya da sol tarafa doğru oluşur.Sağ tarafa doğru talepte artış,sol tarafta talepte azalma gerçekleşir.Önümüzdeki çalışmada bu grafiğin değişimine sebep olan 6 maddeden bahsedeceğim.

1 yorum: